Cumulus on ratkaisu museoiden kokoelmien hallintaan

Cumulus aineistopankki on ratkaisu museoiden kokoelmien hallintaan

Kun kohderyhmänä on museotoiminta ja kokoelmien hallinta ovat tehtävät varsin erilaiset verrattuna yritysten aineistonhallintaan. Museotoiminnassa Cumulus-kokoelmienhallintaratkaisua on myyty satoihin museoihin ympäri maailmaa. Cumulus sovellus toimii sekä omalla palvelillanne että SaaS-versiona.

Museon kokoelmat koostuvat useimmiten esinekokoelmasta, valokuvakokoelmasta, taidekokoelmasta, arkistokokoelmasta, käsikirjastosta, ja dokumenttiarkistosta.  Museot ovat myös taidemuseoita, jotka tallentavat kokoelmiinsa taidetta. Uusi yleistyvä tallennusmuoto museotoiminnassa on videon tallennus joka on haaste monelle museolle.

MediaBank on suunniteltu helppoon kokoelmien hallintaan. Metadatan avulla suodatetaan, luokitellaan ja lajitellaan objektit Visuaalinen näkymä helpottaa selailijaa hahmottamaan pankin sisältöä.

Museoiden palvelut kehittyvät

Kaikki tiedot museon objekteista on taltioitava metatietona arkistoon ja niitä on kyettävä etsimään ja löytämään tehokkaasti. Käyttäjät tuleville sovelluksille eivät enää ole pelkästään kuraattorit ja amanuenssit, vaan selailijoita voi monesti tulla museotoiminnan ulkopuolelta. Uudet sovellukset vastaavat tähän haasteeseen uusilla käyttöliittymillä ja uusilla käyttöoikeustasoilla.

Laajojen kokoelmien esineistö voi liittyä vaikkapa asumiseen, liikkumiseen ja kuljetustapoihin, pukeutumiseen, historiaan, käsityöhön, sekä uskomus,- uskonto- ja tapakulttuuriin. Kuva sanoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuinka paljon enemmän sitten kertovat todelliset, käytössä kuluneet esineet? Esine kertoo paitsi omistajastaan, yksilöstä, myös laajemmin ympäristöstään, sopeutumisesta luonnon ja kulttuurin vaatimuksiin.

Kuvagalleriat ovat tämän päivän trendi

Taidekokoelmien markkinointiin kuuluu lähes poikkeuksetta viestintää, johon tarvitaan valokuvia, videoita ja esitteitä eri viestintäkanaviin. Verkkonäyttelyt gallerimuodossa on moderni tapa esitellä museon viestiä kotisivuilla eri kokoelmina mielenkiinnon herättäjänä. Erilaiset aineistot voidaan julkaista houkuttelevammaksi sopivana sekoituksena.

Yleistyneen mobiilikäytön takia on kuvagalleria-sivun oltava optimoitu myös älypuhelimille, eli helposti selattava ja responsiivinen. Kuvat voidaan jakaa käyttöliittymästä suoraan sosiaaliseen mediaan tai ladata itselleen jatkokäyttöä varten ja siitä tulee nopeasti lukijoille tuttu kanava.

Serlachius-museot

Esimerkkinä uusista Cumulus järjestelmäpohjisista sovelluksista mainittakoon Serlachius-museot.

Kokoelmaselaimen avulla tehtiin erikseen karttanäyttely verkkojulkaisuna, joka tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua Mäntän kehityksestä 1600-luvulta nykypäivään kertoviin karttoihin. Verkkojulkaisuun liitettyjen kuvien 200% Zoomtoiminto mahdollistaa tarkan karttojen yksityiskohtien tutkimisen.

Uutta on myös Serlachius-museoiden verkkonäyttely, Eric O. W. Ehrströmin korudesignia ja -luonnoksia galleriamuodossa esittelevä korulipas. Aineistot ovat selailtavissa kotisivuilta ja älypuhelimilla. Aineisto on jaettavissa sosiaaliseen mediaan ja joukkoistamisen ansiosta selailijat voivat lisätä tietoa koruista museon käyttöön.

Rovaniemen taidemuseo

Rovaniemen taidemuseo ja Lapin maakuntamuseot ovat ensimmäisten joukossa Suomessa jotka ovat julkaisseet kokoelmat verkkosivuille. Siitä esimerkkinä vaikkapa korundi kokoelmanäyttely.

Kuva-arkisto sisältää Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman taideteokset. Cumuluksen tehokkaan hakumoottorin ansiosta arkistossa voi tehdä hakuja asiasanoilla, taiteilijan nimellä, taideteoksen nimellä, tekniikalla tai vuosiluvulla.

Mobilia

Mobilia on tieliikenteen alan valtakunnallinen erikoismuseo. Mobilian julkinenekokoelma tarjoaa laajan palvelutuotteiston kaikkiin auto- ja tiealan museo-osaamista edellyttäviin tehtäviin. Mobilia on sekä automuseo että tiemuseo, mikä konseptina on harvinainen – jopa kansainvälisesti.

Mobilian tieliikennehistorialliset kokoelmat muodostuvat Mobilia säätiön omistamasta kokoelmasta sekä Mobilian palvelusopimuksilla hoitamista esine-, arkisto-, kuva- ja kirjakokoelmista. Luetteloituihin ja digitoituihin kokoelmiin voi tutustua Cumuluksella toteutetun eKokoelmat-selaimen kautta.

Haluatko lisätietoa Cumulus-järjestemästä ja/tai pilvipalveluvaihtoehdosta?

Cumulus Enterprise on aineisto- ja materiaalipankki, johon voit tallentaa kaiken visuaalisen aineiston.
Toiminnot, jonka takia Cumulus-järjestelmä on niin suosittu, ovat sen aikaa säästävät automatisoinnit, ajastukset ja työnkulut.
Kun haluatte lisätietoa tarjoamme mielellään esittelyä joko webinaarimuodossa tai tulemme myös paikan päälle esittelmään järjestelmää.

Yksityisyyskäytäntömme on päivittynyt. Käyttämällä sivustoa hyväksyt uudet ehdot. Hyväksy ja sulje

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi

Tilaan